#sleutelenaanwonen

“Mijn huis, mijn thuis?” Doe mee aan #sleutelenaanwonen

Thuiskomen in een gezellig huis, een warme douche en een eigen slaapkamer met een lekker zacht bed. Het klinkt normaal, maar voor velen is het een droom.

Schimmel op de muren, kapotte verwarming, geen isolatie, een gedeelde slaapkamer met vijf familieleden en een onbereikbare huisbaas: het zijn lang geen uitzonderingen in Vlaanderen.

Bijna de helft van de huur- en sociale woningen voldoet niet aan de kwaliteitsnormen. Een kwart is zwaar verouderd en dus ontoereikend (indicatie voor kwaliteitsnormen).

In Halle en Sint-Pieters-Leeuw is het probleem zelfs nog groter: respectievelijk 42 en 32 procent van de woningen zijn er zwaar verouderd.

Met de actie #sleutelenaanwonen willen we het recht op menswaardig wonen blijvend in de kijker zetten.

Want sleutelen aan woonkwaliteit is nu nodig!

Toon je solidair en doe mee aan #sleutelenaanwonen. Dat kan op verschillende manieren: 

 • Breng je oude sleutel(s) naar een van onze inzamelpunten. Op 17 oktober, de werelddag van verzet tegen armoede, maken we er in Halle een kunstwerk mee.
   
 • Post een foto van je eigen sleutels en deel je ervaringen met de hashtag #sleutelenaanwonen
   
 • Doe vanaf 12 september mee aan de sleutelzoektocht in Sint-Pieters-Leeuw.
   
 • Studenten uit Halle doen mee aan een inleefweek armoede. Volg hun ervaringen op Facebook & Instagram via de hashtag #sleutelenaanwonen
   
 • Kom op 17 oktober naar het slotevenement op de grote markt van Halle. Van 10 tot 14 uur lassen leerlingen van Don Bosco er een groot kunstwerk met alle ingezamelde sleutels. Er komen verschillende gastsprekers langs, deelnemers van de inleefweek armoede delen hun ervaringen en er is gratis soep voor iedereen.
   
 • Hang onze affiche voor je raam. Je kan ze hier afdrukken of een exemplaar afhalen bij onze inzamelpunten voor sleutels.

Praktisch: waar kan je sleutels inleveren?

Inzamelpunten Halle: 
Bij RISO Vlaams-Brabant, het gemeentehuis, het Sociaal Huis, Ommekaar, parochie Don Bosco, Het Zonnig Huis, JC De Kazerne, buurthuizen Windmoleken en Vogelweelde, Lokaal Dienstencentrum De Pasja, Buurtrestaurant ’t Vondel, ACV, schoen- en sleutelservice Thierry & slotenmakerij Colson. 

Inzamelpunten Sint-Pieters-Leeuw: 
Lokale Dienstencentra Meander, ’t Paviljoentje en Negenhof, Bibliotheek aan de Rink, Huis van het Kind, Buurthuis 1601, Sociaal Huis en bij het Gemeentehuis. 

Neem op deze plekken ook zeker een affiche mee! 

#sleutelenaanwonen is een project rond het recht op menswaardig wonen van Open armen vzw, RISO Vlaams-Brabant, Ommekaar, Archeduc, gemeente Sint-Pieters-Leeuw, Buurtwerk Halle, Groep Intro, Welzijnszorg, LOGO Zenneland, Huis van de Mens, CAW Halle-Vilvoorde, JAC, OCMW, Woonwinkel, Beweging.net, Begeleid wonen.